Brief schrijven

Brief-schrijven
Voor velen van ons is een brief schrijven erg moeilijk. Een brief schrijf je over het algemeen niet vaak en daardoor vergeet je regelmatig de regels. Het maakt dan niet uit of de brief kort of lang is. We zien er tegenop en stellen het uit. Een kwaaltje dat op vakantie met ansichtkaarten ook veel voorkomt. Het is verschil is echter dat deze kaarten nogal luchtig zijn en bij een condoleancebrief of een felicitatie brief wat meer emotie komt kijken. Er zijn natuurlijk veel standaard brieven en voorbeeldbrieven voorhanden, maar soms is het goed om de brief zelf te schrijven of in ieder geval delen van de brief. Het wordt door de ontvanger vaak meer op prijs gesteld dan een email. Een brief is officiëler en geeft meer blijk van waardering.

Brief schrijven, waar te beginnen?

De meeste brieven zijn geschikt voor een standaard opmaak, dus je kunt de meeste dingen al invullen zonder dat je echt geschreven hebt. Deze opmaak ziet er als volgt uit:
  • Begin met de adresgegevens
  • Vervolgens plaats je aan de rechter zijde de
    plaats, datum.
  • Dan geef je aan waar de brief over gaat (Betreft)
  • Nu begin je echt aan de brief en start je met de aanhef
  • Na de aanhef kun je de standaard alinea’s vullen met inleiding, kern en afsluiting. Het kern deel kan gemakkelijk uit meerdere stukken bestaan.
  • Ten slotte plaats je de afsluitende zin, de groet (Formeel: Met vriendelijke groet, Hoogachtend Informeel: Groeten), handtekening en naam.

Inleiding brief schrijven

Nu duidelijk is hoe de opmaak van de brief eruit komt te zien kun je de kapstok gaan vullen. Het makkelijkst is om te beginnen met de inleidende tekst. Meestal geef je hierin aan wat de aanleiding is van de brief en wat de persoon kan verwachten. Gaat het om een felicitatie of condoleancebrief dan kun je natuurlijk direct met de deur in huis vallen.

Middenstuk

Je kunt het middenstuk op twee manieren aanpakken. Je kunt beginnen met schrijven in chronologische volgorde en met wat er in je op komt. Dit komt spontaner over, maar kan als gevolg hebben dat de brief wat van de hak op de tak springt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de schrijver.

De tweede mogelijkheid is beginnen met nadenken over wat je gaat schrijven. De onderwerpen of zaken die je wil aanhalen kun je als een lijstje op klad zetten. Nadat je hier goed over na hebt gedacht kun je de zaken op het lijstje in goede volgorde zetten. Daarna kan het echte schrijven beginnen! Het voordeel hiervan is dat je voor jezelf duidelijk hebt waar de alinea over gaat en je een duidelijk structuur in je brief aanbrengt. Wil je het echt nauwkeurig doen, dan kun je de brief eerst in z’n geheel op kladpapier schrijven.

De afsluiting schrijven

Het schrijven van een passende, leuke en enthousiaste afsluiting is voor sommige brieven erg belangrijk. Zoals de inleiding van de tekst het gevoel en de gedachten van de lezer erg beïnvloed, zorgt een goede afsluiter ervoor dat de lezer met een goed/gepast gevoel de brief weglegt.

Een handige tip is om na te gaan wat het doel is van je brief. Wil je de ontvanger opbeuren? Wil je de ontvanger motiveren en tot actie aanzetten? Ga dit na en begin dan aan het schrijven van de afsluitende zin.

Een informele brief kun je bijvoorbeeld afsluiten met “Hou vol! Ik neem nog telefonisch contact met je op om een afspraak met je te maken”. Een formele brief waarin je iemand tot actie verzoekt en je vertrouwen dat het goed komt uitspreekt kun je als volgt afsluiten “In het vertrouwen dat je dit niet zult laten voortwoekeren”

Tips waarmee je een mooie brief kunt schrijven

Om je te helpen met het schrijven van je brief hebben we een aantal tips opgesteld. Met deze tips kun je er voor zorgen dat je brief serieus genomen wordt. Mocht je ervoor kiezen om van een voorbeelbrief gebruik te maken of op zoek bent naar een voorbeeld dan verwijzen we je graag naar de andere pagina’s op onze website.

Wees niet bang om je emoties op papier te zetten

Mensen zijn gewend om brieven te ontvangen en hebben inmiddels zoveel “standaard” zinnen en teksten gelezen dat deze niet echt meer opvallen. We raden daarom aan om de brief echt uit je hart te schrijven. Als je echt bezorgd bent om de situatie waarin iemand verkeerd, schrijf dan hoe je je erbij voelt. Dat het je bezig houdt en dat je bereid bent om te helpen. Wanneer je iemand al een tijd niet meer gesproken hebt, schrijf dan wat je mist en haal eventueel een mooie gebeurtenis op! Zelfs in formele brieven kun je emoties verwerken. De brief wordt daarmee een stuk persoonlijker en de ontvanger voelt dit ook.

De opmaak

De opmaak is wellicht net zo belangrijk als de tekst van een brief. Neem daarom de tijd om ervoor te zorgen dat deze in orde is. Op de pagina Opmaak Formele Brief hebben we alle tips en eisen opgesomd, zodat je brief er professioneel en volledig uitziet.

We wensen je veel succes met het schrijven van je brief. Een zelf geschreven brief wordt steeds zeldzamer en daarmee ook steeds belangrijker!

brief-posten
Vergeet je brief na het schrijven niet te posten!